Fodervärd hos Hööks Labradoodle

Vad är en fodervärdsfamilj?

Allt som står här på sidan om fodervärd gäller även er som köper en hund som sålts med bibehållen avelsrätt.

Vårt program med fodervärdar gör det möjligt för familjer som bor i Skåne att få en särskilt utvald labradoodlevalp till ett mycket lägre pris. Den som tar emot en hund på foder från Hööks labradoodle äger den hunden för alltid. Det är bara avelsrättigheterna som tillhör Hööks Labradoodle. Avelsrättigheterna tillhör Hööks labradoodle fram tills hunden är 7 år. Vi har haft drygt 40 fodervärdsfamiljer som deltagit i vårt program under de drygt 10 år vi har arbetat med labradoodleavel.

När man blir fodervärd får man en valp som är 8 veckor. Under det första året kommer fodervärden att träffa oss på Hööks Labradoodle ett par gånger. Vi svarar på frågor, hjälper till med råd och stöd kring pälsvård, träningstips osv. När hunden är drygt 12 månader och vi fått svar från höftleds- och armbågsröntgen samt ögonlysning så gör vi en bedömning om hunden ska få ingå i vårt avelsprogram. Vi gör omfattande genetiska tester för att vara säkra på att hunden inte bär på några av de genetiskt burna sjukdomar som finns hos både labrador och pudel. När vi väl fått alla resultaten från hälsotesterna kan vi sedan bedöma huruvida hunden kommer in i vårt avelsprogram. Om vi ​​av någon anledning bestämmer oss för att inte ha några valpar efter den tiken eller hanen så blir hunden kvar hos fodervärden och vi rekommenderar då sterilisering eller kastrering av hunden. Om alla tester visar utmärkta resultat så kommer hunden att få valpar. Är det en tik så kommer hon till oss i samband med parning i 1-7 dagar och sedan kommer hon till oss igen två veckor innan beräknad valpning. Tiken är kvar hos oss tills valparna är 8 veckor och redo att flytta till sina nya familjer. Då flyttar också tiken tillbaka till sin familj.

Labradoodle kräver en hel del pälsvård. Pälsen måste kammas igenom noggrant flera gånger i veckan. Viktigt att någon i familjen är intresserad av att hålla pälsen fin och fri från tovor. Pälsen måste också klippas regelbundet. Det kan man lära sig att göra själv.  Man kan också köpa hjälp genom att boka tid på ett hundtrim där de badar, kammar och klipper hundens päls.

Vi vill gärna ha bilder på hunden en gång i månaden och uppdateringar om hur hunden fungerar i olika situationer under det första året så att vi kan följa utvecklingen. Vi vill också att fodervärden kommer hit med hunden 3-4 gånger under det första året så att vi får bedöma hunden och bygga upp en relation för framtiden. Det gäller särskilt för tiken eftersom hon senare ska vara här hos oss för parning och i samband med sin valpkull.

Kostar det något att bli fodervärd åt Hööks Labradoodle?

Ja, vi ger inte bort våra valpar gratis. Vi vill inte riskera att någon väljer att bli fodervärd bara för att få en gratis valp.

Våra fodervärdsfamiljer är ansvariga för att ha hunden försäkrad med veterinärvård upp till minst 60 000kr. Fodervärden ansvarar för hundens vård och även de årliga vaccinationer som veterinärförbundet rekomenderar för hundar i Sverige. Det innebär också att ge hunden effektiv profylax för fästingburna sjukdomar, det ska vara Bravecto eller NextGard med dosering enligt veterinärens ordination. Fodervärden ansvarar också för att låta röntga hundens höfter och armbågar när hunden är 12 månader.

Om hunden besöker veterinär för något som beror på att den är en avelshund så betalas dessa kostnader av Hööks labradoodle. Det kan vara progesteronprov för en tik som ska paras, det kan vara ultraljudsundersökning av en tik som är parad och man vill undersöka om hon är dräktig. Alla avelsrelaterade kostnader betalas av Hööks labradoodle. Fodervärden är bara ansvariga för sådant som alla ansvarar för som har en hund.

Hunden ska utfodras med något av de premium foder som finns (Royal Canin, Orijen, Acana, Purina Pro Plan eller Mush Vaisto (frysta “köttbullar” med färskfoder). Hunden ska ges regelbunden motion och vistelse i olika miljöer som stad, land, bullriga miljöer, lugna tysta miljöer osv. Varje fodervärd får information om lämplig träning för valpen så att grundläggande fostran och träning läggs upp på ett bra sätt. Viktigt att valpen får goda förutsättningar att förstå vad som förväntas av den. All fostran och träning ska utgå ifrån belöning av rätt beteende. Vi är helt emot bestraffningar med ryck i koppel eller annan fysisk bestraffning av hunden. Både valp, unghund och vuxen hund ska få massor av kärlek, god omvårdnad och möjlighet till ett omväxlande liv där den får chans att förstå många ord och meningar så att hunden är trygg i komunikationen med sin människofamilj.

Långsiktigt och med stort engagemang

På Hööks Labradoodle tar vi inte bara ansvar för de valpkullar vi föder upp. Vi tar också ett stort ansvar för framtida generationer av labradoodle. Därför lägger vi ner ett jättestort arbete med att studera släktlinjer för labradoodlar runt om i världen. Vi samarbetar med de mest seriösa uppfödarna runt om i världen. Vi följer olika valpkullar under lång tid. Hämtar information om resultat på hälsotester för valparna, föräldrar och föräldrarnas syskon och deras eventuella avkommor innan vi bestämmer oss för att köpa en tik eller hane för avel. Vi har importerat många australiensiska labradoodlar från USA, Canada och England. För att behålla god hälsa hos framtida labradoodlar är det viktigt att ha en bred genetisk variation bland de labradoodlar vi tar in i avel i dag. Och vi tar det ansvaret på största allvar.

Vilka hundar väljs ut till fodervärd?

Ibland föds en valp som är särskilt lovande utifrån de mycket höga krav som vi ställer på en blivande avelshund. Vi väljer i så fall ut den vackraste valpen i kullen med topp temperament som också uppfyller kraven i rasbeskrivning för australiensisk labradoodle.

En fodervärdsfamilj får alltså den absolut bästa valp vi har att erbjuda. Det innebär att vi väljer våra avelshundar baserat på de högt ställda kvalitetskrav som beskrivs rasstandard för ALD. Där är valpens hälsa och temperament de viktigaste faktorerna. En annan stor fördel för våra fodervärdsfamiljer är att de blir del av det trevliga nätverket för våra fodervärdar på Österlen. Fodervärdarna träffas regelbundet för hundpromenader och vistas gratis på Hundalandet (vår fina hundlekpark). Fodervärdarna får vara del av vårt avelsprogram och njuta av spänningen att träffa sin egen hunds valpar. Och sedan glädjas åt att den egna hundens valpar flyttar till familjer runt om i Skandinavien och ger samma glädje till nya familjer som man själv fått av sin hund.

Vad krävs för att få bli fodervärd?

För att bli fodervärd för en avelshane från Hööks Labradoodle, kräver vi att du bor inom 2 mil från vårt hem mitt i Brösarp. För att bli fodervärd för en tik kan du bo längre bort, upp till 8 mil från Brösarp. OM du kan ta tiken till oss när hon ska paras och i samband med att hon har valpar.

Vi anlitar bara fodervärd där det finns någon vuxen hemma större delen av dagen. Eller att en av de vuxna kan ha hunden med sig på jobbet och att hunden har det bra under tiden där. Om fodervärden bor så att man har egen tomt vill vi att tomten är inhägnad för hundens säkerhet. Hunden får aldrig lämnas utomhus utan tillsyn och aldrig bindas utanför en butik eller liknande och lämnas där ens för en kort stund. Vi vill att fodervärden ska ha bil där hunden kan åka säkert i bilbur eller i säker hundsele för bil.

Fodervärd till en tik

När tiken har sin fertila period, kallas för att tiken löper, måste fodervärden kontakta Hööks Labradoodle direkt. Tikens löp pågår i regel under 14 – 21 dagar. Bara några få dagar under den tiden är tiken redo för parning. Viktigt att fodervärden har full kontroll över tiken under hela perioden då hon löper. Hon bör vara kopplad i miljöer där hanhundar kan vistas  så att ingen oönskad parning sker. Tiken kan paras någon gång mellan 18 månader – 4 års ålder. För att öka chansen till att tiken blir dräktig efter en parning så ska fodervärden ta tiken till ett djursjukhus där de kan ta ett blodprov för att mäta progesteronvärde (kostnaden för provet betalas av Hööks Labradoodle). Provet ger information om hur högt progesteronvärde tiken har just då och utifrån det vet vi vilken dag som är den rätta för att para tiken. Vi lånar tiken under 3 – 7 dagar i samband med parning. Oftast räcker det att vi lånar tiken bara några timmar och fodervärden kan hämta tillbaka tiken samma dag.

Vad händer efter att tiken har parats?

Efter parning bor tiken hos sin fodervärd fram till en eller två veckor före beräknad valpning, beror på hur långt från Brösarp tiken bor. Fodervärden får information om vad man kan förvänta sig hos en dräktig tik under de kommande veckorna. Fyra veckor efter parning ska fodervärden ta tiken till veterinär som kan göra ultraljudsundersökning(Hööks Labradoodle betalar ultraljudsundersökningen ) för att fastställa om tiken är dräktig eller ej .   Tikarna är dräktiga i 9 veckor.

Tiken stannar hos oss på Hööks labradoodle med sina valpar tills valparna är 8 veckor. Fodervärden med hela sin familj är välkomna att besöka valparna från och med att valparna är 6 veckor. Samma dag som valparna flyttar till sina nya familjer så flyttar tiken tillbaka till sin familj.

Hur många valpkullar har en foderhund?

Det är ett individuellt beslut inför varje placering av valp hos en fodervärd. De flesta av våra avelstikar kommer att ha bara en valpkull.

Tyvärr är vi inte flexibla med det vi kräver när en av våra valpar ska flytta till en fodervärd. Vårt mål är att alltid ge varje valp och vuxenhund ett riktigt gott liv på alla sätt. På Hööks Labradoodle är vi kända för att ha labradoodlar som är alldeles speciellt trevliga, vackra och har topphälsa. Vi är engagerade i vårt arbete med att ha valpar bara efter sällsynt bra australian labradoodle. Därför gör vi omfattande genetiska test redan hos små valpar för att utesluta att någon skulle vara bärare av gener som skulle kunna orsaka sjukdomar hos kommande generationer. Vi samarbetar med några av de allra främsta labradoodleuppfödarna runt om i världen och har fått deras förtroende att välja de avelshundar som uppfyller våra höga krav.  Vi ägnar oss åt detta varje dag, året runt och vi bubblar av engagemang och glädje över våra labradoodlar.  Ändå vore våra goda resultat och vårt goda rykte inte möjligt utan vår fantastiska personal som hjälper oss varje dag. Och det vore heller inte möjligt utan våra fantastiska fodervärdsfamiljer som gör det möjligt för oss att fortsätta vårt ansvarsfulla avelsarbete med dessa underbara labradoodlar. För vi skulle inte kunna ha en kennel med en massa hundar. Bara en labradoodle, Lykke, lever med oss permanent. Våra labradoodlar har alla sin egen familj där de är en älskad medlem av en familj som gör sitt bästa för att ge hunden ett riktigt gott liv.

Fodervärd till en hane

De flesta hundar som bor hos fodervärd är tikar. Men vi har också flera  hanhundar som flyttar till fodervärd. Allt för att ha så bred genetisk variation som möjligt hos Hööks Labradoodle. All information som står här ovanför gäller också när man är fodervärd till en hanhund. Utom det som handlar om när tiken löper eller får valpar.

När man är fodervärd till en hanhund får man låna ut sin hanhund då och då till oss på Hööks labradoodle för att den ska para en tik. Det är oftast vi som hämtar och lämnar hanhunden hos fodervärden, därför det är så viktigt att hanhundar bor högst två mil från Brösarp där vi bor. Vi lånar oftast hanhunden under ett par eller några timmar. Enstaka gånger kommer vi överens med fodervärden om att låna hanhunden under ett par eller tre dagar för att det behövs vid parning av en viss tik.

Om du vill bli fodervärd

Om du vill ansöka om att bli fodervärd för en valp från Hööks labradoodle, skriv till oss på info@labradoodle.se och berätta hur livet skulle vara för en hund hos dig.

Tack för ditt intresse, och vi ser fram emot att höra från dig!

Ingeborg Höök & Sven-G. Hultman