Rasstandard

Helhetsintryck

En Labradoodle ska ge ett kvadratiskt intryck, höjden upp till manken ska vara lika mycket som längden från skulderled till sittbensknöl. 

Den ska ha en medelkraftig benstomme (tänk dig ett perfekt mellanting mellan pudel och labrador). Den ska ha bog med bra vinklar och fasta armbågar som hålls nära bröstkorgen. Bröstkorgen ska vara väl välvd men inte rund utan oval och nå ner till armbågen.

Buk och flanker ska vara uppdragna, men inte överdrivet uppdragna så att det ger intryck av vinthund.
Bakpartiet bör vara fast och välmusklat med medelhöga vinklar och kort stark has.
En labradoodle ska ge intryck av att vara både atletisk och graciös.

Rygglinjen

Rygglinjen bör vara rak och höjden över korset bör vara samma som mankhöjden. Bakstället får inte slutta ner mot svansen. Sammantaget bör hunden vara kvadratisk, balanserad och välmusklad.

Hals, överlinje, kropp
Nacken bör vara välproportionerad måttligt lång, lätt välvd.

Skulderblad och överarmar ska vara lika långa. Axlarna ska ligga tillbaka med armbågarna intill kroppen.

Frambenen ska vara raka sett framifrån.

Bakdelen ska vara välmusklad för kraft i rörelse. I profil bör korset (rumpan) vara nästan platt, även om lätt sluttning är acceptabelt. Hasen (ankeln) till häl bör vara stark, kort och vinkelrät mot marken. När man ser hunden bakifrån ska bakbenen vara parallella.

Svansen bör vara lång och inte för tunn, den kan följa rygglinjen när den är i vila eller kan bäras högt på ett glatt eller livligt sätt när den är i rörelse. Böjda svansar är acceptabla, men svansar som kröker sig så att svansen ligger på ryggen är inte önskvärda.

Tassarna hos en labradoodle bör vara medelstora, runda med väl välvda tår med elastiska och tjocka trampdynor. Fötterna ska inte vara vridna inåt eller utåt.

Låren bör vara starka och muskulösa utan att vara kraftigt framträdande.
Revbenen ska vara välfjädrade men inte tunna.

Huvudet

Huvudet på en labradoodle ska ha väldefinierade ögonbryn och medel markerat stop, nospartiet ska vara kortare än skallen. Ögonen ska vara nästan runda, stora och uttrycksfulla. Utstående eller insjunkna ögon är ett fel liksom vattniga, tårfyllda ögon eller mandelformade ögon.

Öronen ska vara lätta, ligga måttligt platt mot huvudet, basen vara i höjd med ögonen och om man drar öronen försiktigt framåt ska örat nå fram till hörntanden. Tjockt eller tungt öra är ett fel. Hörselgångar bör vara fria från överdriven hårväxt. När hunden är nyfiken och alert ska öronen stiga upp till höjd med toppen av huvudet.

Nosen ska vara stor, fyrkantig och vara svart eller leverfärgad, den får aldrig vara smal eller spetsig. Underkäken ska inte vara för smal, tänderna ska inte ha det trångt och hörntänderna ska ligga korrekt utanför överkäkens tänder. Endast saxbett är godkänt.

Halsen bör vara muskulös, måttligt lång och något välvd. Den får inte vara grov, eller kort och tjock utan ska ge en air av elegans till hunden.

Päls

Labradoodlens päls ska vara mjuk, luftig och utan underull. Den kan vara lockig, vågig eller nästan rak. Den ska inte fälla hår. Labradoodlarnas päls kan vara vit, aprikos, röd, brun eller svart. Pälsen kan vara enfärgad eller ha större eller mindre partier av annan färg. Pigmentering på nos, runt ögon och på trampdynor kan vara svart eller brun. 

Rörelser

En labradoodles rörelser ska i trav vara målmedvetna, de ska varken vara trippande (följden av för små vinklar) eller ha överdrivet utdragna steg (följden av för stora vinklar).

Den ska ha en medelkraftig benstomme

Storlek

Labradoodle finns i tre storlekar:
Standard: Höjd: 53-61 cm. Vikt: 22-30 kg.
Medium: Höjd: 43-50 cm. Vikt: 14-18 kg.
Miniatyr: Höjd: 35-40 cm. Vikt: 10-12 kg.

Galleri

Frågor och Svar

Är labradoodlar allergivänliga hundar?

Det finns inga hundar av någon ras eller blandras som man kan säga att de är allergifria eller att alla individer har låga mängder allergen. Det finns inga hundraser eller blandraser som är allergivänliga hundar. Däremot finns det enskilda hundindivider som har låga eller höga mängder allergen i huden och i sin saliv.

Det kan vara mycket stora variationer i mängden allergen bland valparna i en och samma kull. Precis som det kan variera bland individerna i en valpkull inom alla hundraser.

Däremot har det visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en labradoodle utan att få besvär av sin allergi. En av anledningarna är att labradoodle har den sortens päls som mår bra av att tvättas ofta. Genom att tvätta pälsen så minskar mängden allergen i pälsen till mycket långa nivåer. Mängden allergen i hundens saliv är ändå hela tiden lika hög. Många med pälsdjursallergi vänjer därför sin hunden vid att aldrig slicka på den person som får allergisymtom av det.

Flera av valparna från Hööks Labradoodle lever sedan ett eller flera år i familjer där någon har pälsdjursallergi utan att få några allergisymtom. men det fungerar inte för alla. I några fall har det hänt att den som hade en konstaterad allergi fick allergisymtom av det dagliga täta umgänget med valpen. Då har vi köpt tillbaka valpen så att den fått ett nytt hem hos någon av dem som står i valpkö hos oss.

Labradoodlen kan ses som allergivänliga hundar

Olika allergivänliga hundar inom samma ras

Forskning har visat att mängden allergen skiljer sig stort mellan olika hundindivider även inom samma ras eller blandras.

Om man har pälsdjursallergi och vill ha en labradoodlevalp ska man vara medveten om att det kan skilja sig mellan olika individer och att det ofta tar uppemot ett år för hunden att få sin vuxenpäls och mängden allergen kan vara högre under valptiden. Att träffa valparnas mamma inför ett valpköp är alltså inget sätt att avgöra om man kommer bli allergisk mot valpen i framtiden eller ej. Vi får ofta frågan från personer med pälsdjursallergi om de kan komma och träffa någon labradoodle hos oss för att se ”om jag tål dem”. Och vi måste tyvärr ge samma besked till alla  – att det inte hjälper att träffa en eller många labradoodlar för att få svar på om ”man tål labradoodlar”. Läs gärna mer här om vad forskarna har kommit fram till om pälsdjursallergi och vad det nu finns för möjligheter till hjälp.  Läs mer om labradoodlens päls här

Thilde Höök är labradoodleuppfödare och pälsdjursallergiker, men har hittills klarat alla familjens labradoodlar utan några problem.

I det här inslaget från Malou efter tio kan ni höra om vad forskningen säger om allergivänliga hundar och även se Thilde Höök (ca 9 minuter in i klippet) prata om hur det går att leva med hund trots sin pälsdjursallergi. Med sig har hon 7-månaderstiken Tassa.

Är labradoodle en renras eller blandras hund?

Labradoodle, australiensisk labradoodle eller det som kallas för cobberdog är inte renrasiga hundar. Labradoodle klassas idag som en blandras hund. Men labradoodle blir säkert en godkänd ras så småningom, vi hoppas att det ska dröja många år.

Avel av blandras hundar

Det pågår ständigt ett arbete runt om i världen med att ta fram nya hundraser. Man parar då hund individer av två eller flera raser (eller blandras hundar) som har de egenskaper man önskar hos den nya rasen. Och så hoppas man få valpar som i sin tur kan föra de egenskaperna vidare. Man väljer ut den eller de valpar från en sådan kull som testas när de är vuxna och om de uppfyller alla kraven på både hälsa, mentalitet och utseende så paras den individen med en obesläktad individ och så väljer man ut den eller de mest lovande valparna från den kullen som testas när de är vuxna osv. Tyvärr finns det uppfödare som parar hundar som är nära eller avlägsna släktingar med varandra. Det kallas för linjeavel men är en form av inavel. Det är ett sätt att snabbare få fram vissa egenskaper som man vill ha i den nya rasen. MEN det är samtidigt sådant som senare kan leda till att de framtida valparna får genetiska defekter med svåra sjukdomar, mentala problem eller överdrifter i utseende som plågar hunden på olika sätt. Det här har tyvärr blivit ett stort problem inom flera blandras hundar.

Avel av Labradoodles

Aveln med labradoodle pågår hos ett stort antal seriösa uppfödare runt om i världen. Det finns en fastställd rasstandard och det finns ett hälsoprogram som är till för att vi som uppfödare ska göra allt vi kan för att endast ta valpar efter friska, mentalt sunda och dessutom utseendemässigt rastypiska hundar. Labradoodle har blivit en populär ras i många länder och intresset ökar också i hela europa. På Hööks Labradoodle hoppas vi att det seriösa avelsarbetet får fortsätta i många, många år ännu innan labradoodle blir en fastställd hundras i de nationella kennelklubbarna och FCI. Då kan vi uppfödare fortsätta aveln med en bred genetisk bas för rasen, det är en bra förutsättning för friska valpar. När en hundras blir godkänd blir den med i utställningar som kennelklubbar arrangerar. Vid dessa utställningar  är det risk för fixering vid utseendet. Jakten på utställningsmeriter gör enstaka individer populära så att de används för mycket i aveln.  Det riskerar att utarma hela rasen efter några generationer och föra med sig sjukdomar och defekter som man inte önskar. Det har ju tyvärr drabbat hundar i många raser. Labradoodle är frisk, mentalt sund och social hundras med gott självförtroende och som är lätt att träna och som inte fäller hår vilket väldigt många tycker är en stor fördel. I vårt avelsarbete har vi fokus på att alla framtida labradoodleägare ska få uppleva den här rasens alla härliga egenskaper där hälsa och mentalitet är viktigast.

Kan jag besöka Hööks Labradoodle?

Labradoodledagar

Alla är välkomna att besöka oss under våra Öppet Hus dagar som vi arrangerar här på Österlen. Då kan man träffa labradoodlar i olika åldrar, storlek, pälsfärg och pälstyp. Alla med lika trevligt temperament.

Det är bara när vi har Öppet Hus dagar som vi kan ta emot besök. Då finns möjlighet att umgås med många labradoodlar och få svar på frågor om hur livet med en labradoodle kan vara.

Information om våra Öppet Hus dagar (och andra arrangemang) kommer  här på hemsidan och i våra nyhetsbrev. 

Bara en labradoodle som bor med oss
Vi har två labradoodlar som bor permanent med oss. Övriga tikar och hanar bor i utvalda, jättebra familjer runt om i Skåne. Flera av de bor här på Österlen helt nära oss. Våra fodervärdar lever ett aktivt liv med sin hund. De går kurser och tränar spår, sök, agility, freestyle etc. Många fodervärdar träffas för gemensamma promenader längs de långa stränderna, går i backarna och leker i vårt Hundaland.

Någon valp då och då väljs  ut av oss som en möjlig framtida avelstik eller avelshane. Som vuxna går de igenom hälsotester och bedöms även utifrån andra faktorer. Vi träffar dem under uppväxten och kan kontinuerligt bedöma om de utvecklas så att de uppfyller våra krav på temperament och uppfyller ras-standarden för labradoodle. Läs mer här om ras-standard för Labradoodle…

Ingen hundflock hos oss
När vi får frågor från dem som vill besöka oss så tror många att vi har en hel flock med hundar här. Så är det inte. Det vore inte något bra liv för hundarna. Bara två labradoodlar bor här. För mig är det viktigt att varje hund får leva ett gott liv som älskad medlem  av en familj där det finns gott om tid och engagemang för hunden. Den tik som är utvald för avel kommer till oss en gång under sitt liv till oss när hon har en valpkull. Då är tiken här i 10 veckor och tas om hand som en drottning. Och valparna får den bästa vård under de viktiga 8 veckorna här.

Hanarna bor också i var sin egen familj och kommer hit några timmar eller ett par dagar när de har en date med den tik som de ska para.

Fullt fokus på tiken och hennes valpar
När vi har tikar här med valpar så ägnar vi oss helt åt dem. Vi har ingen tid för att ta emot besök annat än av de familjer som ska ha någon av valparna från den kull vi har just då.  De kommer på besök hit när valparna är 6 veckor. För att ge valpar och tikar de allra, allra bästa så har jag även personal under de månader då tik är här med valpkull.

Vår stora kära familj
Jag bor på Österlen och som närmaste granne bor dotter med familj. Ytterligare tre av mina barn bor också här i närheten med sina familjer. Betyder så mycket att jag kan ha så nära kontakt med dem och med barnbarnen. Under halva året har jag nästan alltid någon tik här som har valpar. Då har jag personal som hjälper mig och vi är alla fullt upptagna med att ge tik och valpar riktigt bra dagar. Vi har inte möjlighet att ta emot besökare. 
Nyfödda valpar är känsliga för smitta så det är inte lämpligt att ta in främmande besökare. För tiken är det också viktigt att ha lugn och ro med sina nyfödda små. När valparna är lite större bjuder vi in de familjer som ska ha valp från den kullen. Det brukar bli många besökare. Det här är förklaringen till att vi inte kan ta emot besökare annat än då vi har Öppet Hus. Vi hoppas på er förståelse.

Med ålderns rätt, jag är pensionär, har jag stängt halva året och brukar ofta börja det nya året med en valpkull. Och har ofta valpar fram till midsommar när jag stänger och får gott om tid för barn, barnbarn, vänner – och den stora trädgården med alla planteringar.

Träffa många labradoodlar via facebook grupp
Det finns en facebookgrupp som heter Labradoodle Sverige. Där är många tusen labradoodleägare medlemmar. På olika håll i landet träffas de som bor nära varandra och går på gemensamma promenader eller ses på en trygg plats där hundarna får träffas och leka fritt. Det brukar vara en gång varje månad. Gå gärna med i den FB gruppen så kan du se var det finns labradoodleträffar nära där du bor. Där får du möjlighet att träffa labradoodlar från oss och från många andra uppfödare. Du kan prata med labradoodleägarna och få svar på många frågor.

Goda nyheter på väg

Bli först med att få glada nyheter om kullar etc.
Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter