Varför kostar labradoodlar mer än andra valpar?

Då och då får vi frågan om varför labradoodlevalpar kostar mer än många andra hundvalpar. Frågan kommer aldrig från personer som vill köpa valp från oss. Den kommer nästan alltid från uppfödare anslutna till Svenska kennelklubben, SKK. Alltså uppfödare av renrasiga hundar. De är upprörda över att våra blandrashundar, labradoodlar, kostar mer än de valpar de själva säljer. De skriver ofta att det är upprörande att tjäna pengar på hunduppfödning. De brukar med stolthet lyfta fram att deras egen uppfödning går med förlust – det räknas som något bra.
Det enkla svaret på varför våra labradoodlevalpar kostar mer är att varje uppfödare bestämmer själv priset på de valpar man säljer. Vilket pris man kan ha handlar mycket om tillgång och efterfrågan.
Det är stor skillnad på att ha en enstaka valpkull några gånger i livet eller att ha det som en professionell verksamhet som vi har. Vi har ett företag och arbetar heltid (läs all tid) med den fodertik och hennes valpar som är här just då. Vi har dessutom 3 personer anställda som hjälper oss att ge varje valp och valpmamma riktigt bra dagar under veckorna här. Vi betalar 25% moms på alla inkomster från valpförsäljning. Vi betalar naturligtvis ”vit lön” till vår personal. det innebär att vi betalar ca 30% i arbetsgivaravgifter. När vi tar ut lön från vårt företag så betalar vi också ca 30% i arbetsgivaravgift + ca 30% i skatt på bruttolönen.

Vi har en stor fastighet för vår hundverksamhet, ca 800kvm fantastiska specialinredda lokaler. De kräver naturligtvis stora investeringar för att fungera på bästa sätt för valpar och tikar. Ombyggnad av rumsindelning, nya golv, väggar och tak för trivsel och  god hygien.  Avancerat värme- och ventilationssystem som vi låtit installera för toppkomfort åt hundarna både vinter och sommar.  Vi har dessutom investerat ca 1 miljon kronor i en stor hundlekpark för de vuxna hundarna. Och byggt en mindre lekpark anpassad för valparna. Vi har byggt lokaler inomhus som är anpassade för hundlek och valpträning. Vi har specialutrustad lekpark för hundarna och även stor lekrum inomhus med lekredskap importerade från USA specialbyggt för valparna.

Alla seriösa hunduppfödare lägger ner stora summor och ett omfattande arbete på sina hundar. Det gäller för seriösa uppfödare som har hundar av raser som är registrerade i kennelklubbar, kallas för renrasiga hundar.  Och det gäller för seriösa uppfödare av raser som ännu inte är registerade i kennelklubbar,kallas för blandraser. Alla hundraser har varit blandraser innan de en dag blev registrerade som en ren ras. Ofta efter 30 – 50 års avelsarbete. Det är inte ovanligt att det är  tre, fyra eller fler raser som ingår bland förfäderna till dagens hundraser. Det är ofta mycket engagerade personer som arbetat med aveln under många, många år innan en ny ras blir godkänd och registrerad och de hundarna kallas då renrasiga.

Vi samverkar med de främsta uppfödarna av labradoodle runt om i världen. Vi har ett brett internationellt nätverk av genetiker,etologer, veterinärer, hundinstruktörer och labradoodleägare. Vi samverkar med seriösa uppfödare runt om i världen som följer tydliga etiska riktlinjer för aveln. Vi satsar hela vårt engagemang på att kunna erbjuda friska, sunda och vackra labradoodlar till familjer som vill dela sitt liv med en hund av den här fantastiska rasen.

Våra labradoodlar är inte resultatet av en parning mellan en labrador och en pudel. Våra labradoodlar har många generationer av labradoodlar i sitt släktträd (i sin stamtavla). Naturligtvis är varje avelshund testad för både hälsa och mentalitet. Bara det bästa är gott nog för våra valpar, därför har vi också kompetent personal som ger varje valp riktigt bra dagar. Utöver detta så finns vi själva på heltid hos valparna och tiken som delar vår vardag. Vi vet hur viktiga de första veckorna är för valpens utveckling.

Vi gör omfattande hälsotester på de hanar och tikar som får valpar. Våra valpköpare gör också röntgen på höftleder och armbågar och skickar resultat till oss så att vi kan följa resultat av vår avel i många generationer. Inte bara på avelshundarna utan på alla deras avkommor också.

Vi har importerat många av våra avelshundar från USA, Canada och England. Vi tycker alltid att de har varit värda sitt pris. Andra kanske tycker att det är dyrt, kanske till och med FÖR dyrt. Det tycker inte vi. När bara det bästa är gott nog så är vi redo att betala för det vi får. Valpar från Hööks labradoodle ska fortsätta att alltid hålla världsklass!