Tävla med labradoodle hos SKK?

Alla hundar i Sverige måste vara registrerade i Jordbruksverkets Hundregister. Det gäller för både renrasiga hundar och hundar av alla blandraser.

Om man vill delta i tävlingar som arrangeras av Svenska Kenneklubben, SKK, så ska man även registrera sin labradoodle i SKK´s ägarregister. Då är man behörig att få en tävlingslicens (kostar 2017 drygt 550kr) och labradoodle kan delta i de flesta tävlingar och tester som arrangeras av SKK. Det är t.ex: Agility, Freestyle, Rallylydnad, Lydnadsprov, Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. SKK skriver också på sin hemsida att: Alla hundar är också självklart välkomna att delta på valpkurser, lydnadskurser och liknande aktiviteter som klubbarna inom SKK anordnar!

Hundutställningar som arrangeras av SKK är endast till för renrasiga hundar, i sådana utställningar kan inte labradoodle delta.
Labradoodle är inte en fastställd ras i Sverige eller i den internationella organisationen FCI. I dagsläget ser vi det som en fördel och en viktig förutsättning för att under lång tid få bygga upp en bred och frisk genetisk pool för Labradoodles. Alla seriösa labradoodleuppfödare runt om i världen väljer noggrant ut endast friska och mentalt sunda hundar till avel. Hundarna genomgår flera hälsotester. Kropsskonstitution och rörelser är också en del i bedömningen i strävan för friska och sunda avelshundar.

Först när alla sådana faktorer är uppfyllda så väljer man utifrån utseende där pälskvalitet har varit en av de viktiga faktorerna.

För många renrasiga hundar har allvarliga hälsoproblem och beteendeproblem blivit följden av av att de är godkända som en “ren ras”  av Kennelklubbar och FCI. Jakten på meriter från skönhetsutställningar, hundutställningar med fokus endast på hundens utseende, har varit förödande för många hundraser. Räddningsprogram pågår nu inom många raser efter sent uppvaknande från Kennelklubbar och rasklubbar om vad rasstandardernas överdrifter i utseende fått för konsekvenser för hundarnas hälsa.

Så länge labradoodle inte är en fastställd ras enligt olika länders kennelklubbar så kan seriösa uppfödare fokusera på god hälsa och mentalitet i första hand. Det innebär att det fortfarande finns  större eller mindre variationer mellan valparna i en och samma kull.

Alla hundraser härstammar från vargen. Det är människans inblandning i aveln som gjort det möjligt att få fram hundar i människans tjänst för vakt, jakt, skydd och transport. På senare år allt fler hundar som specialiseras för stöd till personer med funktionsvariationer och de allra flesta är för sällskap. Under senare delen av 1800 talet fastställdes på kort tid ett stort antal rasstandarder för olika hundraser. Ett stort antal raser har också tagits fram under de senaste 50 åren. Det kan vara korsningar av många hundraser som sedan blir en egen godkänd ras. Tyvärr har jakten på allt mer extrema utseenden orsakat mycket lidande hos många hundar. Sådant ska inte få drabba våra härliga labradoodlar!