Skillnad på Labradoodle, Australiensisk labradoodle och Cobberdog?

 Ja, det är skillnad på Labradoodle, Australiensisk labradoodle (ALD) och Cobberdog. Här ger vi en kort beskrivning av de tre varianterna.

Labradoodle – kallas ibland för origin Labradoodle

Valp efter parning mellan en labrador och pudel kallas för labradoodle eller origin labradoodle. De är vanligast som 1:a, 2:a eller 3:e generationens avkomma. Mindre vanligt med sena generationer. Origin labradoodle är ofta stora, mellan 50 – 65 i mankhöjd och väger i regel mellan 20 – 35 kg. men de finns också i mindre storlekar om det är mellanpudel eller dvärgpudel bland föräldrarna eller far- morföräldrarna. Kroppen på en origin labradoodle är rektangulär (jämfört med den australiensiska labradoodlen och cobberdoggen som har kvadratisk kropp). Nosen är längre och stopet är inte lika markerat hos en labradoodle som hos Australiensisk labradoodle. Ögonen hos en labradoodle är mandelformade och sitter lite mot sidan av ansiktet. Här ett par exempel på Labradoodle (origin labradoodle). 

Kimberlenes Magnum är en Labradoodle som vi importerade från England 2010.
Kimberlenes Lilah är en Labradoodle (har bara labrador och pudel bakom sig). Vi importerade henne från England 2010.
Valpkull med labradoodle, origin Labradoodle

Australiensisk Labradoodle, förkortas ALD

Australiensisk labradoodle har  labrador, pudel och cocker spaniel i sin stamtavla. Tidigare användes ibland även irl. vattenspaniel. Australiensk Labradoodle skrivs ofta i förkortningen ALD. De finns i tre storlekar och valparna i en valpkull är ganska lika varandra då aveln har pågått i många generationer. Kroppen är kvadratisk, ögonen runda och sitter riktade helt fram i ansiktet. Pälsen ska vara luftig och helt utan underull. Här är länk till rasstandard för australiensisk labradoodle. Och ett par bilder som visar exempel på australiensisk labradoodle. Målet för aveln är en social, miljöstabil och lätt-tränad hund. Man har inte avlat med fokus på jaktegenskaper.

Här är två av våra Australiensiska labradoodlar, det är Lykke som är längst fram.
Hööks Labradoodle Isa är en Australiensisk labradoodle
Valpkull med Australiensisk labradoodle

Cobberdog

Slutligen är det den variant som kallas för Cobberdog. De har också labrador, pudel, cocker spaniel bakom sig men dessutom har de bl.a. Irländsk vattenspaniel, Soft coated wheaten terrier och Lagotto. Denna rasblandning godtar varken de stora amerikanska eller europeiska organisationerna för Australiensisk labradoodle. Beverly Manners (uppfödare i australien) etablerade sin egen klubb som hon kallar för MBDA och gav avkommorna från sina hundar namnet Cobberdogs. Här är länk till hennes beskrivning av rasstandard för Cobberdogs: https://www.tegancobberdogs.com/cobberdog-breed.html
Här är länk till FB sida för Cobberdogs i Norge och FB sida för Cobberdogsuppfödare i Sverige På båda de sidorna finns många bilder på Cobberdogs. Många Cobberdogs har en småkrullig päls som är tätare än pälsen hos Australiensisk labradoodle.