Skillnad på Labradoodle och Cobberdog?

Ja, det är skillnad på Australiensisk labradoodle och Cobberdog. Godkända raser i en australiensisk labradoodle är labrador, pudel cocker och irländsk vattenspaniel. De finns i tre storlekar och valparna i en valpkull är ganska lika varandra då aveln har pågått i många, många generationer.

Cobberdog har också labrador, pudel, cocker och irl vattenspaniel bakom sig men dessutom har de Soft coated wheaten terrier och Lagotto. Detta godtar varken de stora amerikanska eller europeiska organisationerna för Australiensisk labradoodle. Så Beverly Manners (i australien) etablerade sin egen klubb som hon kallar för MBDA.

Slutligen. valp efter parning mellan en labrador och pudel kallas för origin labradoodle, eller bara Labradoodle. De förekommer sällan i sena generationer, oftast inte mer än 1:a till 3:e generation. Origin labradoodle är stora, mellan 50 – 65 i mankhöjd och väger i regel mellan 20 – 35 kg.

Och så finns många andra blandningar mellan olika raser, ibland som 1:a generation och ibland finns det som senare generationer. T.ex. namnet Goldendoodle. Det började användas av en familj i USA 1992, de hade parat en golden med en pudel och fick frågan om det var en labradoodle och svarade då att det var en Goldendoodle. De finns i olika storlekar beroende på vilken storlek på pudel som har parats med en Golden retriver.