Hur stor är en Labradoodle?

 

På bilden är det en standard labradoodle 51cm i mankhöjd, väger 19kg. I mitten en medium 46cm i mankhöjd, väger 15kg och mini som är 38 cm i mankhöjd och väger 11kg.

Standard: 51 – 55 cm höga och väger 18 – 23 kilo
Hos oss är det t.ex. Millan, Lilah och Magnum.

Medium: 43 – 50 cm höga och väger mellan 14 – 18kg
Hos oss är det t.ex. hundarna Sickan, Primus, Atlas.

Miniatyr: 35 – 40 cm höga och väger mellan 7 – 12 kg
Hos oss är det t.ex. hundarna Gaia, Ellie.

Det finns också Standard labradoodlar som är mycket stora: 56 – 65 cm höga och väger oftast 25 – 35 kg. Vi har inga så stora labradoodlar.

 

Storleken varierar alltså så att labradoodlar finns från ca 35 cm i mankhöjd (som en liten mellanpudel) till drygt 60 cm (som en storpudel). Alla seriösa uppfödare av labradoodle har som mål med sitt avelsarbete att behålla labradoodlarnas fantastiska temperament oavsett om de är av standard, mellan eller miniatyr storlek. Vi har ingen skillnad i temperamentet hos våra doodlar i olika storlekar. För oss har alltid hälsa och mentalitet varit viktigast och så är det också för de uppfödare vi köpt labradoodlar av.

Bland pudlar finns fortfarande skillnader i temperament mellan de stora och de små varianterna. En viktig orsak till detta är att när de mindre pudlarna blev populära så blev utseende och storlek viktigare än mentalitet och hälsa. Alla seriösa pudeluppfödare följer numera rasklubbens hälsoprogram där man strävar efter sunda och friska hundar i alla storlekar.

Tyvärr drabbades även labradoodlar av den enorma populariteten som rasen fick på -90 talet. De som ville tjäna snabba pengar parade vilken pudel som helst med vilken labrador som helst och deras avkommor såldes som labradoodlar. Valparna blir inte automatiskt fiskare och sundare hundar för att de är av “blandraser”. Valparna har störst förutsättning att bli friska och sunda om deras föräldrar, föräldrarnas syskon (liksom generationerna före dem) är friska och med bra mentalitet.