Hur är labradoodlens päls?

 

fäller labradoodle päls. Labradoodle päls i olika färger
Fleece päls ofta silkesmjuk, kan vara nästan rak, vågig eller med stora lockar.

Vit labradoodle päls, fäller labradoodle
Exempel på den variant som kallas för ullpäls. Det är en smålockig pudelliknande päls, men inte krusig och sträv som pudelpäls kan vara. Labradoodlens ullpäls har små lockar och är mjukare än pudelns päls och ska vara utan underull och inte alls så tät som pälsen hos pudel.

Labradoodle Päls

Labradoodlarnas päls kan variera mellan olika hundar men också på olika delar av kroppen hos en och samma hund. Önskvärt är en luftig päls utan underull och som är vågig eller har stora eller små lockar. En tjock tät päls är aldrig önskvärd.

Labradoodlens päls kräver att man kammar den noggrant 3-4 gånger i veckan fram till ca 18 månaders ålder, efter det räcker det i regel att kamma hunden en gång i veckan. Pälsen behöver klippas 4 till 6 gånger om året, beroende på hur lång man önskar ha den. Hunden kan badas så ofta som man tycker att det behövs och då ska man använda särskilt hundschampoo och balsam. De labradoodlar som arbetar som vårdhundar brukar t.ex. badas varje eller varannan vecka.

Fäller Labradoodles någonting?

Så fäller Labradoodle någonting? Svaret är nej, labradoodlarnas päls fäller inte hår och den finns i tre varianter: Fleecepäls, ullpäls och hårig. Letar du efter en hund som inte fäller, labradoodle är då en hund för dig!

Den håriga pälsen är mjukare än en labradors päls men mera sträv än de andra pälstyperna för labradoodle. Denna förekommer främst hos de tidiga generationerna. Den håriga pälsen kan vara storlockig, rak eller vågig och kräver mindre pälsvård än de övriga då den sällan bildar några tovor. Den här pälstypen fäller ofta mer eller mindre hår. Det är sällsynt att de fäller ens i närheten så mycket som en labrador.

 

Vill du läsa mer om Labradoodles? Här hittar du all möjlig fakta kring Labradoodles