På Hööks Labradoodle är vår högsta prioritering att valparna från oss ska vara friska och ha en bra mentalitet. I tredje hand gör vi en bedömning av om hunden uppfyller både helhet och detaljer i rasstandard för labradoodle. För att valparna ska ha bästa förutsättningar att födas friska är det viktigt att bara använda friska hundar i avel. Varje hund som är planerad att få valpar hos oss på Hööks Labradoodle bedöms därför väldigt noga. Både hälsa och mentalitet bedöms. Hundarna testas i olika situationer för att se om han/hon är miljöstabil, nyfiken, social, intresserad av samspel med människor, trygg i kontakt med andra hundar m.m.
Röntgen och ögonlysning
Varje hund genomgår också röntgen av höfter och armbågar, röntgenbilderna granskas av veterinärer på Svenska Kennelklubben (SKK). Ögonlysning hos specialutbildade veterinärer ingår också som ett obligatoriskt test. Alla våra avelshundar har friska höfter, de är helt fria från höftledsdysplasi som tyvärr är ganska vanligt hos många hundraser. Och även ögonundersökningarna är helt utan anmärkning.
DNA test av hund
En panel med genetiska tester görs också på varje hund. Under de senaste 15-20 åren har forskningen kommit långt när det gäller att kartlägga hundens DNA (= arvsanlag) och de gener som kan bära på olika sjukdomsanlag. Det finns mycket bra DNA tester som seriösa hunduppfödare kan använda. De är till stor hjälp i avelsarbetet. Även om hunden är helt frisk så kan den vara bärare av sjukdomsanlag som kan föras vidare till valparna. Sådant kan man bara få svar på genom DNA test av hund. Svaren på DNA testerna ger information om hunden är fri från sjukdomsanlaget eller om det finns risk för att anlaget för vissa sjukdomar kan ärvas till valparna. De här testerna är extra viktiga för allvarliga sjukdomar som inte märks hos valpen utan brukar märkas först när hunden är ett eller flera år.
Friska föräldrar får friska valpar
Avelshundar hos Hööks labradoodle är alla fria från genetiska anlag för följande sjukdomar:
Degenerativ Myelopati, DM, är en neurologisk sjukdom som kan leda till förlamningar och död, kan närmast liknas vid sjukdomen ALS hos människa.
Exercise Induced Collapse, EIC, är en sjukdom som funnits länge hos labradorer. Tyvärr är den här sjukdomsgenen spridd bland många släkter av labrador retriver. Sjukdomen visar sig när hunden är mycket aktiv under 5-15 minuter. Då blir den vinglig och ramlar omkull.
Hereditary Nasal Parakeratosis, HNPK, även det här är en ärftlig sjukdom som finns hos flera hundraser, bland annat labrador retriver. Det är nosen som blir torr,skrovlig och får sprickor eller smärtsamma sår hos drabbade hundar.
Neonatal Encephalopathy with Seizures, NEwS en sjukdom hos t.ex. pudel. Sjukdomen leder till kramper och muskelsvaghet, debuterar under valpens första veckor.
Progressiv Retinal Atrophy, cone rod Dystrophy, PRA-cord1, PRA-crd4, kan drabba väldigt många hundraser bl.a. labrador och pudel. Den här varianten är en tidig form av sjukdomen. Det är ögats näthinna som är drabbad och detta leder till sämre syn och att hunden blir blind.
Progessive Retinal Atrophy, Progessive Rod-Cone Dengeneration, PRA-PRCD, PRCD, är en variant av sjukdomen i näthinnan som brukar drabba hunden efter ett eller flera år och utvecklas långsammare än det som beskrivs här ovan.
Von Willebrand Disease I, vWD, är en ärftlig blödarsjukdom som kan drabba många hundraser.
Improper coat, IC, är inte ett DNA test för sjukdom. Det är ett DNA test som visar om hunden bär på anlag för en fällande päls -det vill man inte ha hos en labradoodle. Båda föräldrarna, tik och hane kan ha en vacker typisk labradoodle päls som inte fäller hår. Men de kan ändå vara bärare av IC gen i den variant som, om den kommer från båda föräldrarna, kan ge labradoodle valparna en fällande päls och t.ex. slät nos och ”skruffigt” hår på ben och kropp.
Bara friska hundar hos Hööks Labradoodle!
Alla avelshundarna hos Hööks labradoodle är friska. Ingen av dem bär på någon av dessa sjukdomsgener. Testerna är dyra om man vill vara säker på att resultaten är pålitliga, vi betalar 3200kr per hund för DNA testerna. De analyseras på certifierat laboratorium i USA där flera personer är inblandade i kedjan av kontroller av varje test.
Mer information om DNA test för hund finns på Svenska Kennelklubbens sida , länk här