Frågor och svar

Besöka er och träffa era hundar?

Vi kan tyvärr bara ta emot besök av de som kommer för att träffa sin valp när den är 6 veckor. För er som önskar träffa många labradoodlar finns det möjlighet i flera städer att besöka någon av de labradoodleträffar som arrangeras regelbundet. Mer information om de hittar ni på facebookgruppen labradoodle Sverige. Där är drygt 5000 labradoodleägare med, de har labradoodlar från många olika uppfödare i Sverige eller utomlands. Där kan ni söka kontakt med labradoodleägare i närheten av er hemort.
Läs mer..

Hur stor är en Labradoodle?

Storleken varierar så att labradoodlar finns från ca 35 cm i mankhöjd (som en liten mellanpudel) till drygt 60 cm (som en storpudel).
Läs mer..

Hur är labradoodlens päls?

Labradoodlarnas päls kan variera, önskvärt är en mjuk, luftig päls utan underull och som är vågig eller har stora eller små lockar. En tjock tät päls är aldrig önskvärd.
Läs mer..

I vilka färger finns labradoodle?

Förutom labradoodlarnas härliga mentalitet är en anledning till deras popularitet att de finns i många färgvarianter som brun, vit, creme, aprikos, röd, svart, grå, silver. De kan också vara tvåfärgade.
Läs mer..

Är det skillnad på Labradoodle och Cobberdog?

Ja, det är skillnad på Australiensisk labradoodle och Cobberdog. Godkända raser i en australiensisk labradoodle är labrador, pudel cocker och irländsk vattenspaniel. De finns i tre storlekar och valparna i en valpkull är ganska lika varandra då aveln har pågått i många, många generationer.
Cobberdog har flera raser i sig, bl.a. Irländs vattenspaniel, Soft coated wheaten terrier och Lagotto.
Läs mer…

Är labradoodlar allergivänliga?

Nej, det finns inga hundar som är allergivänliga. Däremot har det visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en labradoodle utan att få besvär av sin allergi.
Läs mer..

Kan man bota pälsdjursallergi?

Se Ingeborg Hööks film från besöket hos allergiforskarna på Karolinska Institutet. De har mycket information och förslag till den som har pälsdjursallergi.
Läs mer..

Är labradoodle en renrasig hund?

Nej labradoodle är ännu inte registrerad som en ras hos den Svenska Kennelklubben eller hos den internationella kennelfederationen: Fédération Cynologique Internationale (FCI). Aveln av labradoodle har pågått sedan mitten av 1980-talet och när man vill fastställa en ny hundras brukar avelsarbetet pågå under minst 50 år, oftast betydligt längre. I regel bildas en rasklubb flera decennier innan en hundras blir formellt fastställd av något lands kennelklubb eller av FCI. Så har också skett med labradoodle, det finns internationella organisationer som har fastställt rasstandard, hälsoprogram osv. Se t.ex. på den amerikanska organisationen http://alaa-labradoodles.com/
Läs mer..

Hur testas avelshundarnas hälsa?

På Hööks Labradoodle är vår högsta prioritering att valparna från oss ska vara friska och ha en bra mentalitet. För att valparna ska vara friska måste båda föräldrarna, tiken och hanen, vara friska och sunda. Varje hund som är planerad att få valpar bedöms därför väldigt noga på olika sätt.  En panel med genetiska tester görs också på varje hund. Endast då kan vi vara säkra på att inte tiken eller hanen bär på sjukdomsanlag som kan drabba valpen även om föräldrarna själva är friska.
Läs mer…

Tävla med labradoodle hos SKK?

Ja, labradoodle kan delta i tävlingar och tester som arrangeras av SKK. Det är t.ex: Agility, Freestyle, Rallylydnad, Lydnadsprov, Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. Labradoodle kan också delta på valpkurser, lydnadskurser och liknande aktiviteter som klubbarna inom SKK anordnar. Labradoodle kan inte delta i hundutställningar som SKK arrangerar.
Läs mer…

Hur gör jag om jag vill köpa valp?

På sidan Valpar och sidan Kontakt finns knapp till det formulär som vi vill att man fyller i när ska tinga en valp som redan är född eller ställa sig i kö för en kommande kull.
Läs mer..

Vad är labradoodlarnas historia?

Syftet med den avel av labradoodle som inleddes på 1980 talet  i Australien var att få fram bra ledarhundar som pälsdjursallergiker skulle kunna leva med utan att få allergisymtom.
Läs mer..

Vad kostar en labradoodle?

En valp kostar mellan 25 000kr – 50 000kr  inkl 25% moms.
Priset är högre för de mindre storlekarna med ovanlig färg eller teckning.
Läs mer..

Finns det andra hundraser som inte fäller hår?

Här är tips på många andra hundraser som inte fäller hår:
Afghan Hound, Airedale, Australian Silky Terrier, Basenji, Bearded Collie, Bedlington Terrier, Bichon Frise…
Läs mer…

Omplacering av labradoodle?

Finns det labradoodle för omplacering? Vi får ibland frågor från familjer som vill köpa en hund som är äldre än en 8 veckors valp. Ibland handlar det om att man önskar en unghund som är under 1 år och ibland är det en vuxen hund man söker.
Läs mer..