Den allergifria pälsen

Det finns inga helt allergifria hundar. Däremot har det visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en Labradoodle utan att få allergibesvär.

Olika allergifria hundar inom samma ras

Forskning har visat att mängden allergen skiljer sig stort mellan olika hundindivider även inom samma ras eller blandras, som pälsdjursallergiker ska man vara medveten om detta. Läs mer om Labradoodlens allergivänlighet här »

Labradoodlens pälsegenskaper

Labradoodlarnas päls kan variera mellan olika hundar men också på olika delar av kroppen hos en och samma hund. Önskvärt är en luftig päls utan underull och som är vågig eller har stora eller små lockar. En tjock tät päls är aldrig önskvärd. Läs mer här om labradoodlarnas päls.

Skötsel av pälsen

Labradoodlens päls kräver att man kammar den noggrant 2-3 gånger i veckan fram till ca 18 månaders ålder, efter det räcker det i regel att kamma hunden varannan vecka. Man använder stålkam, INTE borste. kammen behövs för att förebygga tovor som bildas i pälsen. En borste kan lätt glida förbi mindre tovor som därför kan ligga dolda och lätt bli till större tovor på några dagar. Om sådana tovor blir kvar i pälsen under några veckor krävs det oftast att man rakar ner hela hundens päls. Många väljer i de situationerna att ta hjälp av professionell hundfrisör på ett hundtrim. Pälsen behöver klippas 4 till 6 gånger om året, beroende på hur lång man önskar ha den. Hunden kan badas så ofta som man tycker att det behövs och då ska man använda särskilt hundschampoo och balsam. De labradoodlar som arbetar som vårdhundar brukar t.ex. badas varje eller varannan vecka.

Labradoodlarnas päls fäller inte hår och finns i tre varianter

Ull päls (pudelliknande päls men inte krusig utan med små lockar och är mjukare än pudelns päls. Den är utan underull och inte alls så tät som hos pudel.

Fleece päls ofta silkesmjuk, kan vara nästan rak, vågig eller med stora lockar.

Hårig päls som är mjukare än en labrador päls men mera sträv än de andra pälstyperna för labradoodle. Förekommer främst hos de tidiga generationerna. Den håriga pälsen kan vara storlockig, rak eller vågig och kräver mindre pälsvård än de övriga då den sällan bildar några tovor. Den här pälstypen fäller ofta mer eller mindre hår. Det är sällsynt att de fäller ens i närheten så mycket som en labrador.

Våra labradoodlar är av senare generationer så de fäller inte hår. Det kan fortfarande hända att enstaka valpar föds med den håriga pälstypen. De allra flesta av våra labradoodlevalpar har fleecepäls som visas i olika varianter på bilderna nedan.

Allergifria hundar - Labradoodlens päls. Lockig Fleece päls

Allergifria hundar - Ullpäls

Vågig fleecepäls

Storlockig fleecepäls

Färger

Förutom labradoodlarnas härliga mentalitet är en anledning till deras popularitet att de finns i många färgvarianter. Vanliga färger är brun, vit, creme, aprikos, röd, svart, grå, silver. De kan också vara tvåfärgade och har då vilken färg som helst och dessutom vitt ansikte, huvud eller kropp, de kallas då för parti färgade.
Svart labradoodle


Labradoodle brun

Brun labradoodle


Labradoodle red

Röd Labradoodle


Labradoodle white

Vit labradoodle