Fakta om Labradoodle

Labradoodle, friska och sunda hundar

Labradoodle är en blandrashund. Det betyder att den inte är, och är inte på gång att bli godkänd som en renrasig hund av någon kennelklubb eller av Federation Cynologique Internationale, FCI.  Det seriösa avelsarbetet som pågår kommer säkert att leda till att det i framtiden blir en registrerad ras i FCI. Och i de nationella kennelklubbarna. Men vi hoppas att detta blir först om  50 - 100 år så att avelsarbetet får fortsätta bedrivas så här långsiktigt med hundens bästa för ögonen.

Viktiga mål med vår avel

De viktigaste målen för oss som följer rasstandarden för australiensisk labradoodle är att aveln ska ske bara med friska och mentalt sunda hundar. Att våra labradoodlar dessutom ska vara vackra får komma i andra hand. Om utseendet blir det enda som prioriteras så riskerar labradoodlarna att drabbas av det som fått så många tråkiga konsekvenser för många hundraser. Många trevliga hundraser som förstörts genom överdrifter i utseende och  med ständigt nya individer som drabbas av rasbundna sjukdomar. Vårt viktigaste mål är att bidra till att labradoodlarna ska få fortsätta vara friska och ha det fantastiska temperament som de är kända för. Därför ser vi fram emot att aveln får fortsätta så här seriöst. Vi ser inga fördelar med att skynda mot att labradoodle ska bli en godkänd ras. Däremot strävar vi efter att rasen utvecklas med den internationella rasstandarden som viktig riktlinje.  Här är länk till sidan med rasstandarden för Australiensisk Labradoodle

Labradoodlen är en perfekt medlem i den familj som har tiden och viljan att inkludera den nya familjemedlemmen i det mesta de gör.

Mer labradoodle fakta

Gå till sidan våra hundar
Gå till sidan våra valpar
Läs mer om Labradoodlen som allergivänlig hund
Läs mer om diabeteshund Labradoodle Hööks Charlie

Labradoodle fakta