Är labradoodlar allergivänliga hundar?

Det finns inga hundar av någon ras eller blandras som man kan säga att de är allergifria eller har låga mängder allergen. Det finns inga hundraser eller blandraser som  är allergivänliga hundar. Däremot finns det enskilda hundindivider som har låga eller höga mängder allergen i huden och i sin saliv.
Det kan vara mycket stora variationer i mängden allergen bland valparna i en och samma kull. Precis som det kan variera bland individerna i en valpkull inom alla hundraser.
Däremot har det visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en labradoodle utan att få besvär av sin allergi. En av anledningarna är att labradoodle har den sortens päls som mår bra av att tvättas ofta. Genom att tvätta pälsen så minskar mängden allergen i pälsen till mycket långa nivåer. Mängden allergen i hundens saliv är ändå hela tiden lika hög. Många med pälsdjursallergi vänjer därför hunden vid att aldrig slicka på den person som får allergisymtom av det. 

Flera av valparna från Hööks Labradoodle lever sedan ett eller flera år i familjer där någon har pälsdjursallergi utan att få några allergisymtom. men det fungerar inte för alla. I några fall har det hänt att den som hade en konstaterad allergi fick allergisymtom av det dagliga täta umgänget med valpen. Då har vi köpt tillbaka valpen så att den fått ett nytt hem hos någon av dem som står i valpkö hos oss.

Labradoodlen kan ses som allergivänliga hundar

Olika allergivänliga hundar inom samma ras

Forskning har visat att mängden allergen skiljer sig stort mellan olika hundindivider även inom samma ras eller blandras.

Om man har pälsdjursallergi och vill ha en labradoodlevalp ska man vara medveten om att det kan skilja sig mellan olika individer och att det ofta tar uppemot ett år för hunden att få sin vuxenpäls och mängden allergen kan vara högre under valptiden. Att träffa valparnas mamma inför ett valpköp är alltså inget sätt att avgöra om man kommer bli allergisk mot valpen i framtiden eller ej. Vi får ofta frågan från personer med pälsdjursallergi om de kan komma och träffa någon labradoodle hos oss för att se ”om jag tål dem”. Och vi måste tyvärr ge samma besked till alla  – att det inte hjälper att träffa en eller många labradoodlar för att få svar på om ”man tål labradoodlar”. Läs gärna mer här om vad forskarna har kommit fram till om pälsdjursallergi och vad det nu finns för möjligheter till hjälp.  Läs mer om labradoodlens päls här

Thilde Höök är labradoodleuppfödare och pälsdjursallergiker, men har hittills klarat alla familjens labradoodlar utan några problem.

I det här inslaget från Malou efter tio kan ni höra om vad forskningen säger om allergivänliga hundar och även se Thilde Höök (ca 9 minuter in i klippet) prata om hur det går att leva med hund trots sin pälsdjursallergi. Med sig har hon 7-månaderstiken Tassa.